După momentul căsătoriei, adesea soții contractează credite ipotecare pentru a achiziționa diverse bunuri, de multe ori imobile (teren, casă, apartament). Dată fiind forța financiară sporită pe care soții o au împreună, șansele pentru aprobarea creditului sunt sporite, iar posibilitatea financiară de a achita ratele acestuia este una ridicată.

Dar ce se va întâmpla în ipoteza în care, din varii motive, soții decid să pună punct vieții
de cuplu? Care va fi soarta creditului?

Una dintre variante este partajul.

Conform Codului civil, prin intermediul partajului vor fi împărțite atât activele, cât și pasivele comune. Partajul poate fi realizat prin bună înțelegere sau în fața instanței de judecată.

Foștii soți pot opta însă pentru continuarea achitării ratelor împreună, sens în care și bunul/bunurile achiziționat/e și ipotecate vor rămâne în proprietate comună (spre a fi poate transmis/e mai departe copiilor comuni ai foștilor soți, dacă aceștia există).

O altă variantă existentă în situația în care foștii soți nu doresc să continue plata ratelor împreună este posibilitatea ca unul dintre ei să preia întregul credit.

Pentru aceasta, BNR prevede necesitatea întocmirii unei analize financiare bazate pe veniturile fostului soț care dorește preluarea creditului. Dacă veniturile acestuia permit achitarea creditului, îi va fi atribuit în întregime; în caz
contrar, va fi necesară introducerea unui alt codebitor alături de fostul soț care dorește preluarea creditului, dar care nu îl poate suporta din veniturile proprii.

Așadar, răspunsul la această întrebare variază și de aceea, te sfătuim să apelezi la ajutor specializat pentru a determina specificul situației tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020