Persoanele care s-au hotărât  să-și deschidă propria afacere sunt puse des în situația de a alege între PFA și SRL, punând în balanța avantajele și dezavantajele fiecărei forme juridice în parte.

În articolul de astăzi vă vom prezenta o serie de avantaje și dezavantaje, urmând ca după luarea în calcul a tuturor aspectelor să poți alege care este cea mai eficientă formă de organizare a firmei pentru tine.

PFA-ul (persoana fizica autorizata) este o forma de activitate economica, fără personalitate juridica,  care folosește în principal propria forța de munca.

SRL-ul (societate cu răspundere limitata) este o societatea cu personalitate juridică, fiind des întâlnită pe piață, deoarece oferă pentru fondatorii săi răspundere limitată, în limita capitalului social investit.

 

Avantaje și dezavantaje

  1. Înființare

PFA- are la baza propria forță de muncă a persoanei care dorește înființarea, iar din acest motiv pot exista un număr de maxim 5 coduri CAEN și 3 angajați.

SRL- fondatorii unui SRL pot fi maximum 50 de persoane- asociații și administratorii, putând fi alese mai multe coduri CAEN decât în cazul unui PFA.

Menționăm că pentru înființarea valabilă a unui PFA este nevoie să fie făcută dovada pregătirii sau experienţei profesionale a fondatorului, lucru ce poate fi atestat după caz, cu documente precum: diploma, certificatul sau adeverinţa prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ; certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională; certificatul de competenţă profesională; cartea de meşteşugar etc. Această cerință nu este solicitată în momentul înființării unui SRL.

  1. Taxe de înființare

PFA- nu este necesar depunerea unui capital social, eventualele cheltuieli putând fi generate de întocmirea documentelor necesare inființării valabile.

SRL- capitalul social minim este de 200 de lei, iar Registrul Comertului percepe o taxa pentru publicare  a rezoluții de înființare în Monitorul Oficial în cuantum aproximativ de 122 de lei.

  1. Contabilitate

PFA- în acest caz contabilitatea este simplă, putând să funcționeze fără contabil, tinând cont că trebuie depusa o singura declarație pe an la ANAF.

SRL-  Birocrația și contabilitatea sunt complexe, necesitând atenție sporită, astfel încât în cele mai multe cazuri veți avea nevoie de un contabil

  1. Taxe

PFA– în acest caz exista 2 regimuri fiscale în care te poți încadra:

  1. a) Sistemul real – taxele se situează intre 30- 42% din profit
  2. b) Norma de venit – se plătește o sumă fixă la stat cuprinsă intre 400-900 lei/lună în funcție de locația și sediul firmei.

 

SRL– există tot doua regimuri fiscale în care te poți încadra:

  1. a) microintreprindere – menționăm că orice SRL intră automat la sistemul fiscal de microintreprindere după înființare, excepție făcând firmele care se înființează cu activitatea de consultanță în afaceri (CAEN 7022), care intră automat la impozit pe profit. Taxele sunt de 1-3% din venit ( 1% dacă ai minim un angajat și 3% dacă nu ai niciun angajat)
  2. b) impozit pe profit – se plătește 16% din profit.

 

PFA- poți sa scoți bani din firma, fără sa fii taxat de stat.

SRL- se plătește impozit pe dividende de 5% când scoți bani din firmă.

De asemenea, trebuie sa ți cont de faptul ca SRL-ul care are angajați va mai plăti, pe lângă salariul net al angajaților, și contribuțiile din sarcina angajatului (CAS, CASS, Impozit) și contribuția din sarcina angajatorului (CAM). CAS este contribuția individuală de asigurari sociale și este 25%. CASS este contribuția de asigurări sociale de sănătate și este 10%. Impozitul este 10%. Iar CAM este contribuția asiguratorie pentru muncă și este 2.25%.

Avantaje și dezavantaje exista în contul ambelor entităti, însă echipa noastră va stă la dispoziție pentru a lua cea mai buna decizie în cazul dumneavoastră.

 

În cazul în care aveți nevoie de îndrumări în ceea ce privește procedura înfiintării acestor doua forme juridice, ne puteți contacta la sediul cabinetului nostru de avocatură din Sibiu, str. Spartacus, nr. 13A, jud. Sibiu, prin telefon la numărul: 0720.291.919 sau prin e-mail la adresa: [email protected].

 

Nartea - 2020