Parcuri fotovoltaice
Pentru ca de foarte multe ori succesul investitiei este dat de o experienta si o cunoastere solida a documentatiei necesare, echipa de AVOCATI NARTEA & PARTNERS ofera consultanta clientilor care doresc sa investeasca cu succes in resurse de energie regenerabila, in special centrale si parcuri fotovoltaice.
Proiectarea parcurilor fotovoltaice a devenit in Romania, in momentul de fata, u din cele mai rentabile si sigure investitii din domeniul surselor de energie regenerabila, nu numai in prezent, dar cu atat mai mult pe viitor. Parcurile solare, fotovoltaice, sunt favorizate de expunerea maxima la radiatiile solare, un impact minim asupra mediului, permitand producerea de energie cu un cost pe kWp inferior celui aferent instalatiilor mici.
Rentabilitatea unor astfel de parcuri fotovoltaice depinde de mai multi factori si in mod cert este data de raportul dintre venituri si costurile de realizare. In principal veniturile pot proveni din vanzarea de energie si tranzactionarea de certificate verzi.
Certificatul verde este un document care atesta o cantitate de 1MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile. Certificatele verzi achizitionate acopera cota minima obligatorie de energie regenerabila in totalul energiei furnizate catre consumatorii finali, aceasta cota fiind stabilita in fiecare an de ANRE.
Certificatele verzi au o durata de valabilitate de 16 luni. Furnizorii si producatorii care nu indeplinesc cota anuala obligatorie sunt amendati de Autoritatea Fondului pentru Mediu cu 110 euro pentru fiecare certificat neachizitionat. Producatorii de energie solara (centrale si parcuri fotovoltaice) primesc sase certificate verzi pentru 1MWh de energie electrica, produs si livrat. Valoarea de piata a unui certificat verde la acest moment este de maxim 57 €.
Costurile de realizare implicate in construirea si proiectarea unui parc fotovoltaic sunt intre 1,3-2,1 Euro/Watt. Calitatea echipamentelor folosite in constructie, forma terenului, costurile de racordare la sistemul energetic national, sunt factori care pot constitui costul de realizare.
Un alt factor important in ce priveste venitul, il constituite nivelul cheltuielilor operationale care se afla intre 3% si 10% din venitul anual si cuprinde: paza, mentenanta echipamentelor si a terenului, monitorizarea sistemului.
Perioada de executare al unui parc fotovoltaic variaza intre 2-6 luni in functie de:
- Amplasare
- Conditii meteo
Romania se confrunta cu un grad ridicat de radiatie solara, propice pentru investitia in parcurile fotovoltaice.