În ce constă indemnizația pentru creșterea copilului?

 

Indemnizația de creștere a copilului este un beneficiu social ce se acordă părinților firești, părinților adoptivi, persoanelor cărora li s-au încredințat copii în vederea adopției, tutorilor legali sau persoanelor care au copii în plasament, în condițiile în care aceștia au obținut venituri impozitabile timp de 12 luni  în ultimii doi ani anterior datei nașterii copilului.

 

Modul de acordare a indemnizației de creștere a copilului

 

Acest drept financiar se acordă până când copilul împlinește doi ani, iar în cazul copilului cu dizabilități, părintele poate primi indemnizația timp de trei ani.

Vei începe să primești indemnizația doar după ce ți s-a terminat concediul de maternitate, dar nu mai devreme de ziua a 43-a de la data nașterii copilul. Indemnizația se va primi până la un an și 11 luni ai copilului, ultima lună fiind dedicată tatălui.

Perioada de concediu pentru creșterea copilului este considerată vechime în muncă și este asimilată la stagiul de cotizare la pensie.

Pe toată durata concediului vei rămâne în continuare asigurat la sănătate, contribuția fiind plătită din bugetul statului

 

Modul de calcul al indemnizației

 

În ceea ce privește modul de calcul al indemnizației pentru creșterea copilului, acesta se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate de părinte în ultimele 12 luni consecutive  din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.

Începând cu anul 2018, indemnizația lunară pentru creșterea copilului are o limită minimă de 1.250 RON lunar, dar și o limită maximă de 8.500 RON, care nu poate fi depășită indiferent de veniturile realizate de solicitant.

 

Stimulentul de inserție

 

Stimulentul de inserție este o sumă lunară plătită părinților care decid să își reia activitatea profesională înainte de terminarea concediului de creștere a copilului.

 

HG 52/2011, act normativ modificat recent de HG 536/2021 precizează:

-părinții care se întorc la muncă înainte de împlinirea vârstei de șase luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilități, vor primi o sumă lunara de 1.500 RON până la împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani.

– părinții care vor reveni la muncă după vârsta de șase luni a copilului, respectiv un an, vor primi un stimulent in valoare de 650 de RON pe lună până când copilul va avea doi ani, respectiv trei ani în cazul celui cu dizabilități;

-o altă modificare importantă adusă de HG 536/2021 metodologiei de acordare a stimulentului este faptul că primesc stimulent de inserție în cuantum de 650 de lei și părinții care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creștere a copilului, adică după doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilității;

 

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la sediul cabinetului nostru de avocatură din Sibiu, str. Spartacus, nr. 13A, jud. Sibiu, prin telefon la numărul: 0720.291.919 sau prin e-mail la adresa : [email protected].

 

 

 

 

 

 

Nartea - 2020