De la programul Prima Casă la Noua Casă

 

În contextul pandemiei de CoronaVirus, tot mai multe persoane își doresc să-și achizitioneze o locuință, deși din punct de vedere financiar, achiziția este una costisitoare și dificilă.

Noul program denumit ”Noua Casă” este destinat persoanelor ce doresc, pentru prima dată să devină proprietarii unei locuințe.

Astfel, trecerea de la Prima Casă la Noua Casă s-a stabilit odată cu intrarea în vigoare a OUG 129/2020, noul program devenind operațional din data de 15 august 2020, fiind asteptată la acest moment finanțarea pentru anul 2021.

 

Cea mai importanța modificare prevazuta de OUG este reprezentată de pragul de finanțare. Valoarea finanțării destinate achiziției oricărei categorii de locuințe poate fi de maximum 70.000 EUR, echivalent lei, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, și avansul plătit de beneficiar.

Totodată, valoarea finanțării poate fi cuprinsă între 70.001 EUR și maximum 140.000 EUR, echivalent lei, pentru imobile construite sau consolidate cu cel mult cinci ani înainte de cumpărare, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 EUR și maximum 119.000 EUR, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

 

O alta modificare importanța tine avansul reprezentat de diferența dintre prețul de achiziție al locuinței rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare și finanțarea garantată se plătește de către beneficiar după cum urmează:

  1. a)minimum 5% din prețul de achiziție pentru toate categoriile de locuințe, în cazul în care valoarea finanțării este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei;
  2. b)minimum 15% din prețul de achiziție al locuințelor noi și consolidate, în cazul în care valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 EUR și 140.000 EUR, echivalent lei.

Totodata, mentionam ca le fel ca și în cazul programului Prima Casa, și în cazul programului Noua locuinta nu este prevazuta o limita maxima a veniturilor celor care vor sa obțină un credit, însă trebuie sa ai un venit lunar stabil, valoarea necesară a acestuia fiind diferită în funcție de suma dorită și de banca la care apelezi.

 

Facem precizarea ca beneficiarul programului trebuie sa îndeplinească cumulativ urmatoarele condiții:

a)la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp;

b)achiziționează o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului;

c)are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

 

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la sediul cabinetului nostru de avocatură din Sibiu, str. Spartacus, nr. 13A, jud. Sibiu, prin telefon la numărul: 0720.291.919 sau prin e-mail la adresa: [email protected]

 

Nartea - 2020