Centrale in cogenerare

Cogenerare inseam producerea combinata de energie electrica si energie termica folosind un singur combustibil.

Fiabilitatea cogenerarii in comparatie cu alte tehnologii consta in eficienta energetica si de economia de combustibil. Cogeneratoarele utilizeaza in mod obisnuit gazul natural. Insa, se pot folosi de altfel combustibili precum GPL, motori sau biogazul care poate fi obtinut de la fermele de crestere a animalelor, instalatiile de epurare a apelor uzate sau gropile de gunoi biodegradabile ale oraselor.

Avantajele construirii unei instalatii de cogenerare sunt date de costurile mici de mentenanta ale instalatiei, gradul de confort al beneficiarului, flexibilitatea si diminuarea emisiilor poluante cu pa la 40%.

Cogeneratoarele ofera multiple utilizari beneficiarilor, putand fi folosite si instalate in hoteluri, spitale, centre comerciale, cartiere rezidentiale, centre SPA, cladiri de birouri, sere, precum si in industria farmaceutica, alimentara, chimica si petrochimica etc.

Echipa de Avocati NARTEA & PARTNERS va pot ghida si asista in procesul de dezvoltare a proiectelor de constructie a instalatiilor de cogenerare, in vederea obtinerii documentatiei necesare, a autorizatiilor de mediu, de functionare, de racordare la reteaua electrica, a certificatului de urbanism,  si a avizelor necesare:

  • avizul pentru acreditarea preliminara cand proiectul este intr-o faza avansata de proiectare, adica in momentul in care cererea de energie termica utila anuala furnizata de Centralele de Cogenerare este determinata; de regula, acest aviz precede autorizatia de infiintare emisa de ANRE care reglementeaza construirea si punerea in functiune a Centralelor de Cogenerare;
  • avizul pentru acreditare finala, atunci cand proiectul se afla intr-o faza avansata de constructie/receptie la terminarea lucrarilor, Centrala de Cogenerare urmand a deveni operationala in anul urmator.

Pentru a afla mai multe detalii despre servicile noastre de consultanta in domeniul cogenerarii, contactati AVOCATII NARTEA & PARTNERS prin email/telefon sau prin formular de contact online.

Nartea - 2020