Prin fuziune, doua sau mai multe societati comerciale hotarasc separat transmiterea elementelor de activ si de pasiv la u dintre societati sau infiintarea unei noi societati comerciale in scopul comasarii activitatilor. Fuziunea se realizeaza prin absorbtia uneia sau mai multor societati comerciale sau prin contopirea a doua sau mai multor societati comerciale.

Divizarea se face prin impartirea integrala a elementelor de activ si de pasiv ale unei societati comerciale care isi inceteaza existenta, intre doua sau mai multe societati comerciale existente ori care iau fiinta.

Societatile care participa la fuziune trebuie sa redacteze un proiect de fuziune care va cuprinde mai multe elemente printre care se numara:

  • forma, denumirea si sediul social ale societatilor participante la fuziune;
  • fundamentarea si  conditiile fuziunii;
  • conditiile atribuirii actiunilor sau partilor sociale.

Proiectul de fuziune, vizat de judecatorul-delegat se depune la Registrul comertului si se publica in Monitorul Oficial. O fuziune este o combinatie care creeaza o unitate economica din doua sau mai multe unitati independente; conducerile companiilor participante aproba acest aranjament.

O achizitie presupune acelasi rezultat, dar conducerea unuia sau mai multor participanti poate fi ostila acestei schimbari iar procedura poate fi dificila in acest caz. Exista doua modalitati de achizitie a actiunilor intr-o societate comerciala din Romania:

  • cumpararea actiunilor/partilor sociale existente sau majorarea capitalului social.
  • transferurile de active si transferurile de afaceri.

Pentru detalii amanuntite si informatii privitoare la domeniile in are suntem specializati si modul in care va putem oferi serviciile noastre va rugam contactati echipa de Avocati NARTEA & PARTNERS prin telefon, email sau prin formularul de contact online.

Nartea - 2020