Societatea comerciala pe actiuni este o forma de societate comerciala al carei capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate, actionarii raspund insa  numai in limita aportului lor.

Capitalul social este stabilit de catre actionari raportat la nevoile societatii, insa nu poate fi mai mic decat echivalentul in RON a 25.000 Euro.

Societatea comerciala pe actiuni se constituie prin: aporturile a cel putin doi actionari pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in vederea impartirii profitului si care raspund pentru obligatiile sociale in limita aportului lor sau subscriptie publica care presupune o oferta de subscriere adresata oricarei persoane care dispune de bani si doreste sa ii investeasca prin cumpararea de actiuni.

Actul constitutiv al unei societati pe actiuni va cuprinde toate datele cerute pentru un S.R.L. cu urmatoarele precizari:

 • capitalul social varsat de fiecare actionar nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris. Restul de capital social va trebui varsat in termen de 12 luni de la inmatriculare.
 • in plus fata de S.R.L., actul constitutiv al unei societati pe actiuni va trebui sa cuprinda:
  • specificarea daca actiunile sunt nominative sau la purtator;
  • daca sunt mai multe categorii de actiuni se vor arata numarul, valoarea nominala si drepturile conferite fiecarei categorii de actiuni;
  • garantia pe care administratorii sunt obligati sa o depuna;
  • numele, prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia cenzorilor (daca sunt persoane fizice);
  • denumirea, sediul si nationalitea cenzorilor (daca sunt persoane juridice)

Echipa de avocati NARTEA & PARTNERS va pun la dispozitie serviciile lor pentru infiintarea unei societati pe actiuni.

Nartea - 2020