Proiectul de lege privind Codul silvic a fost adoptat, cu majoritate de voturi, de Camera Deputaţilor, iar Președintele României a promulgat Legea prin Decretul nr. 1669/2024.

Printre modificările importante regăsite în Noul Cod Silvic se numără:

  • pedepse mai aspre pentru furtul de lemne și reglementarea de noi infracţiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică şi falsul în declaraţiile informaticevor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare.
  • micșorarea pragului pentru confiscarea mijloacele de transport în cazul transporturilor ilegale de la 10 metri cubi la 5 metri cubi, cu o marjă de 20%;
  • acces liber, inclusiv în pădurile private;
  • supravegherea video a drumurilor forestiere, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale.
  • înființareaRegistrului Forestier Naţional (RFN) pentru evidenţa exploataţiilor forestiere, în care vor fi incluşi toţi proprietarii de pădure din România;
  • noi măsuri de protejare a fondurilor forestiere, printre care:eintroducerea conceptul de “insule de îmbătrânire”, un mecanism prin care suprafeţele de pădure de minimum 0,1 ha, cu rol în menţinerea biodiversităţii, vor fi protejate împotriva tăierilor.
  • Garda Forestiera trebuie să notifice unitatea administrativ – teritorială atunci când nu se poate identifica proprietarul unui teren în suprafaţă de maximum 30 ha, inclusiv cu privire la necesitatea de a se asigura paza şi serviciile silvice minimale.

După publicarea legii în Monitorul Oficial al României noile dispoziții devin obligatorii.

Pentru mai multe informații apelați la avocații noștri specializați: 0720.291.919 sau pe email [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020