Parlamentul European a ratificat Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA) Uniunea Europeană – Canada, cu 408 de voturi pentru, 33 de abţineri şi 254 de voturi împotrivă. Prin urmare, Canada intenţionează să elimine regimul de vize pentru cetăţenii români şi bulgari începând cu 1 decembrie 2017.

Deşi PE a votat în favoarea CETA, acordul va intra în vigoare doar provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, prin eliminarea tarifelor impuse produselor de import. Acordul are nevoie de aprobarea parlamentelor din cele 28 de state membre ale UE şi din regiunile autonome ale Belgiei.

Condițiile au fost  agreate de ambele părți semnatare în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, dar acordul a fost semnat abia în octombrie 2016, în urma opoziţiei manifestate de regiunea Valonia din Belgia.

Pentru a intra în vigoare, Acordul de parteneriat UE-Canada va trebui aprobat de zeci de camere parlamentare regionale, naţionale şi federale. Mai mult, în contextul semnării Tratatului CETA, România a negociat un acord bilateral cu Canada care va permite eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii români.

Pentru mai multe detalii, aștepăm să ne scrieți la adresa: [email protected] !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020