Ce presupune afișarea de către restaurante a ingredientelor și valorilor nutriționale ale preparatelor pe care le servesc?

Anul trecut, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat Ordinul 201/2022 privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective. Acesta tocmai a intrat în vigoare în data de 15 martie 2023, iar în cele ce urmează vom analiza implicațiile pe care le presupune.

Ordinul prevede mai multe obligații în sarcina restaurantelor, pizzeriilor, cofetăriilor, fast food-urilor, etc, prima dintre ele fiind publicarea listei ingredientelor care depășesc 20g pentru fiecare preparat prevăzut în meniu.

Aceasta presupune ca alăturat fiecărui ingredient listat în cadrul unui preparat să se regăsească cantitatea folosită.

Dificultățile apar în ceea ce privește respectarea celei de a doua obligații, anume afișarea declarației nutriționale pentru fiecare preparat. Valorile nutriționale includ atât numărul de kcal al întregului preparat, cât și a 100g din acesta, precum și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare, toate exprimate în grame.

Această obligație necesită fie apelarea la un laborator pentru efectuarea unei analize și stabilirea valorilor nutritive ale fiecărui preparat (activitate care implică costuri semnificative pentru comercianți), fie efectuarea unui calcul direct de către operatorii economici prin adunarea valorii nutriționale a fiecărui ingredient (valoare care se poate afla pe diferite pagini de internet). Cea de a doua opțiune presupune un efort în plus, dar este mai avantajoasă din punct de vedere financiar.

Cea de a treia obligație este afișarea listei aditivilor folosiți în fiecare preparat cuprins în meniu, prin specificarea categoriei aditivilor urmată de aditivul în sine, iar a patra obligație implică afișarea listei alergenilor fiecărui preparat (ex: gluten, ouă, crustacee, arahide, nuci, soia, muștar ș.a.)

Ultima obligație nu este cuprinsă în Ordinul 201/2022, dar este prevăzută în Regulamentul  1169/2011 al Uniunii Europene, precum și într-un articol pe site-ul ANPC. Aceasta constă în precizarea de către operatorul economic a ingredientelor care au fost sau sunt congelate.

În ceea ce privește modalitatea de afișare, aceste obligații trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu. Pentru operatorii economici care operează și un site internet de unde clienții pot comanda produse alimentare, cerințele vor fi afișate și pe site. În ipoteza în care unitățile livrează mâncare, este necesar ca cerințele expuse anterior să se regăsească și pe ambalajul de transport sau eticheta produsului/preparatului. Operatorii economici care lucrează în sistem drive-in, au posibilitatea afișării cerințelor prin sisteme digitale în forma panourilor/ecranelor, precum și prin folosirea codului QR.

Așadar, începând din această lună clienții vor fi mult mai bine informați în ceea ce privește preparatele pe care le consumă cu ocazia unei ieșiri în oraș ori a comandării unei mese prin intermediul aplicațiilor de take-out. Aceste reglementări vor permite consumatorului să facă alegeri nutriționale în deplină cunoștință de cauză, alegeri care să se plieze pe stilul său de viață și planul alimentar.

ANPC a oferit un exemplu pentru a facilita introducerea acestor obligații de către operatorii economici. Pentru un fel de mâncare intitulat mușchiuleț de porc și garnitură de orez cu legume, valorile nutriționale pot fi afișate astfel: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu). Valori nutritionale / portie Valoare energetica: 442.3 KCal , Grasimi: 9.83 g, Acizi grasi saturati: 0g, Glucide: 46.4g, Zaharuri: 0.45g, Proteine: 41.62g, Sare: 0.99g.

Valori nutritionale / 100g Valoare energetica: 157.96 KCal, Grasimi: 3.51 g, Acizi grasi saturati: 0g, Glucide: 16.57g, Zaharuri: 0.16g, Proteine: 14.86g, Sare: 0.35g.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020