Înalta Curte de Casație și Justiție a admis prin Decizia nr. 22 pronunțată în Dosarul nr. 18/2015, recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ cu privire la interpretarea și aplicarea art. 141 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, raportat la art. 8 din O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată.
Pe fondul unor soluții diferite pronunțate de instanțele judecătorești, s-a decis faptul că angajatorii care desfășoară activități în centrele comerciale, întreprind o activitate specifică unităților cu foc continuu, adică activitate ce nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Astfel, fapta angajatorului de a desfășura activități de comercializare a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale prevăzute de art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare, nu întrunește elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art. 260 alin. (1) lit. g) din același cod, atunci când angajatorul și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de art. 142 din actul normativ în discuție.
Prin urmare, angajatorul are următoarele obligații pentru nu fi sancționat contravențional cu amendă cuprinsă între 5.000 de lei și 10.000 de lei:
- Asigurarea compensării cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile;
- În cazul în care din motive justificative, nu se acordă zile libere, angajatorul are obligația acordării unui spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la:
Telefon: 0720291919 / 0369418723
E-mail: [email protected]