În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 885 din 22 octombrie 2018, a fost publicată Decizia nr. 15/2018 a Înaltei Curți de Casație și Jutiție, referitoare la instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate, în cursul executării pedepsei, dacă la momentul formulării acestora persoana condamnată se află tranzitoriu în alt loc de deținere decât cel stabilit pentru executarea pedepsei, conform art. 11 alin. (5) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel,  s-au conturat două opinii în practica instanțelor de judecată: o parte a instanțelor a considerat că soluționarea cererilor este de competența instanței  în a cărei circumscripție se află locul de deținere stabilit de Administrația Națională a Penitenciarelor, conform art. 11 alin. (5) din Legea nr. 254/2013, indiferent de faptul că persoana condamnată se află în tranzit într-un alt loc de deținere, iar cealaltă partea a instanțelor de judecată a considerat că este competentă instanța corespunzătoare locului de deținere în care se află persoana condamnată la momentul formulării cererii.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pronunţând următoarea soluţie: Instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate, în cursul executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate.”  Obligatorie, potrivit art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală.

Decizia prezintă importanță datorită dificultăților de ordin practic generate de formularea unor cereri la data la care persoana condamnată este transferată temporar într-un alt penitenciar.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta pe adresa de e-mail [email protected] sau la nr. de telefon: 0720291919 / 0369418723.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020