Din punct de vedere istoric, Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

Declarația urmarea să extindă protecția specială enunțată în Declarația de la Geneva din 1924 privind Drepturile Copilului, fiind o extindere a Declarației Universale a Drepturilor Omului și stând la baza adoptării, 30 de ani mai târziu, pe 20 noiembrie 1989, a Convenției cu privire la Drepturile Copilului care a intrat în vigoare la 2 septembrie 1990. Declarația nu a avut decât valoare simbolică, convenția fiind cea care a produs efecte juridice pentru țările semnatare.

Conventia cu privire la Drepturile Copilului cuprinde 42 de drepturi strâns legate unele de celelalte și toate de aceeași importanță.

Atât legislația naționala, cât și cea europeană cuprind măsuri de protecție specială a minorilor, fie prin reglementarea unor drepturi fundamentale ale copiilor, fie prin instituirea unor obligații imperative care au ca scop protejarea minorilor.

Trebuie să amintim că orice decizii care îl privesc pe minor trebuie cârmuite de un principiu fundamental: “principiul interesului superior al minorului”. Astfel, orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului.

Cu ocazia zilei dedicate copiilor, ne propunem vă prezentăm, cu titlu exemplificativ, unele dintre drepturile fundamentale ale copilului:

-Copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să îi asigure cele mai bune condiții de dezvoltare, să respecte drepturile copilului și normele de protecție a copilului;
-Dreptul la supraviețuire și dezvoltare
-Dreptul la educație și informare
-Dreptul la identitate culturalã oi religioasã
-Dreptul la joc, odihnã, recreare
-Dreptul de a avea o familie
-Dreptul de a fi protejat împotriva oricãrei forme de discriminare
-Dreptul de a-oi exprima opinia
-Dreptul de a fi protejat împotriva conflictelor armate, violenþei oi maltratãrii

Lista continuă, însă trebuie reținut că aceste drepturi nu se opun ca responsabilități doar terțelor persoane, ci mai ales părinților care trebuie să asigure respectarea drepturilor copiilor lor.

Apoi, trebui să știm că, raportat la exercitarea anumitor drepturi, legea instituie un premajorat al copiilor, iată câteva exemple:

-Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă;
-Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate cere părinţilor să îşi schimbe felul învăţăturii sau al pregătirii profesionale ori locuinţa necesară desăvârşirii învăţăturii ori pregătirii sale profesionale.

Având în vedere că se apropie 1 Iunie, desemnată și Ziua Copilului, Echipa Nartea & Partners urmează „La mulți ani tuturor copiilor! Datorită vouă suntem și noi, adulții, din nou copii!”

 

*Sursa: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020