Prevederile mult așteptatei Legi nr. 296/2020 se vor mai amâna cu încă un an, deși de la  1 ianuarie 2021 trebuia să se modifice reglementarea, după care se ghidează cumpărarea unei locuințe cu o cota redusă  5% TVA. Astfel, la momentul promulgării legii valoarea locuinței pentru a beneficia de TVA redus de 5 % trebuia să fie de maxim 140.000 EURO, spre deosebire de valoarea la momentul actual care este de 450.000 Lei ( 90.000 EURO). De ce ne-ar putea interesa această schimbare? Răspunsul este foarte simplu, modificarea aceasta reprezintă o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe.

Această amânare nefavorabilă, dar deloc suprinzătoare, vine sub forma unei ordonanțe de urgență OUG 226/2020, publicată în ultima zi a anului 2020.

Astfel, anul 2021 nu vine cu nicio noutate legată de TVA-ul redus, care se aplică cumpărării locuințelor. Mai precis, este vorba despre plafonul până la care se aplică această cotă redusă de 5% pentru livrarea locuinței, respectiv 450.000 lei ( undeva la 90.000 EUR), care rămâne neschimbat.

Condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ pentru a putea beneficia la momentul actual de cota redusă de TVA de 5% sunt următoarele:

  • suprafața utilă este de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodărești; Conform Legii locuinței, suprafața utilă este suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților.
  • valoarea locuintei (inclusiv a terenului pe care ese construită) nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv TVA;

            Ar trebui scos în evidență faptul că, atât timp cât condițiile enunțate mai sus sunt respectate cumulativ, persoana fizică se poate bucura de aceast TVA redus ori de câte ori cumpără o locuință.

În conluzie, dacă anul 2022 ne întâmpină cu schimbarea promisă, persoanele fizice vor putea achiziționa locuințe cu valorea maximă de 140.000 EUR, cu TVA redus, de 5%. Este important de menționat că, de această cota redusă a TVA-ului, se vor bucura și persoanele fizice a căror tranzacții în acest sens au fost demarate înainte de intrarea în virgoare a noii legi, însă doar acele locuințe la care livrarea are loc abia ulterior. Ce înseamnă livrarea locuinței? Ei bine, conform art. 270 alin (1) Cod fiscal: “ Este considerată livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar.”

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la sediul cabinetului nostru de avocatură din Sibiu, str. Spartacus, nr. 13A, jud. Sibiu, prin telefon la numărul: 0720.291.919 sau prin e-mail la adresa: [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020