Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 privind codul muncii a fost lansată în iunie în dezbatere de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, sub forma unui proiect de lege, însă vineri, 04.08.2017 actul a fost luat în dezbatere în ședința Guvernului, fiind în consecință adoptat, aducându-i-se totodată modificări față de forma propusă inițial. Actul adoptat a intrat în vigoare astăzi, 07.08.2017, ulterior publicării în Monitorul Oficial.
Modificările esențiale vizează următoarele aspecte:
Primirea la muncă a salariaților în perioada în care aceștia au contractul de muncă suspendat va fi considerată, potrivit legislației, muncă nedeclarată, chestiune suplimentară față de faptul că această faptă poate fi sancționată și în prezent însă în baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pentru o asemenea faptă, angajatorii vor risca o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată lucrând în perioada de suspendare a contractului individual de muncă, inspectorii putând chiar să dispună suspendarea activității la locul de muncă supus controlului.
Totodată, actul recent adoptat prevede și sancționarea expresă a angajatorilor pentru primirea la locul de muncă a salariaților încadrați cu timp parțial în afara orelor de lucru stabilite contractual. Pentru fiecare angajat cu timp parțial care lucrează peste norma din contractul individual de muncă angajatorii vor fi sancționați cu o amendă de 10.000 de lei. Inițiatorii proiectului au propus ca munca făcută în astfel de condiții să fie considerată muncă nedeclarată și sancționată mult mai aspru decât se poate pedepsi în prezent. Prin actul normativ adoptat, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a urmărit să sancționeze fenomenul “muncii la gri”, reducând amploarea acestuia în România.
Pentru mai multe detalii, așteptăm să ne scrieți la adresa: [email protected] !