Începând cu data de 1 ianuarie 2019, cuantumul netaxabil al diurnei s-a majorat de la 42,5 lei pe zi, cât a fost până acum, la 50 de lei pe zi, în cazul angajatorilor din domeniul privat.

Potrivit Codului Fiscal, cuantumul netaxabil al diurnei pentru angajatorii din domeniul privat, pentru detașările și delegările din țară  este de 2,5 mai mare decât nivelul legal stabilit pentru bugetari. Ținând cont că, în baza Hotărârii nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, cuantumul netaxabil al diurnei pentru  delegările și detașările în țară a fost majorat la suma de 20 lei, indirect a fost majorat și cuantumul indemnizației de delegare în cazul angajatorilor din mediul privat.

Pentru ca indemnizația de delegare să nu fie impozabilă, aceasta trebuie să respecte condițiile de acordare, așa cum reies din legislația privind diurna în cadrul instituțiilor publice. Trebuie menționat faptul că  pentru ceea ce depășește pragul valoric de 50 de lei, se va percepe impozit pe venit și contribuții sociale.

În ceea ce privește delegările și detașările externe, diurna în majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene, este în cuantum de 35 de Euro/zi. Astfel, pentru a nu fi impozabilă diurna nu trebuie să depășească pragul valoric în cuantum de 87,5 Euro/zi (35 Euro*2,5).

 

Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la:

Telefon: 0720291919 / 0369418723

E-mail: [email protected]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020