Obligatoriu de la 1 ianuarie: E-FACTURA

Este oficial. Legea 296/2023 a instituit obligativitatea ca din data de 01.01.2024 facturile să fie emise doar prin raportarea lor la E-Factura. Această obligativitate a fost acum prevăzută și în relațiile B2B (business to business).

Raportarea obligatorie a facturilor prin sistemul e-Factura se va aplica, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile derulate de contribuabili în relația B2B. Legea introduce un termen de raportare de 5 zile pentru facturile electronice și sancțiuni pentru nerespectarea acestuia. Din data de 1 iulie 2024, e-Factura va deveni singurul canal prin care se vor mai putea transmite facturile către destinatari.

Până în prezent, acest sistem electronic de facturare a fost aplicat doar în relaţiile B2G (achiziții publice). De la începutul anului următor această obligativitate va fi extinsă și la alți operatori economici.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul e-Factura este stabilit la cinci zile lucrătoare de la data emiterii facturii.

Pentru nerespectarea acestui termen de raportare, amenda este diferențiată în funcție de mărimea contribuabililor:

  • de la 5.000 la 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari;
  • de la 2.500 la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii;
  • de la 1.000 la 2.500 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mici și pentru persoanele fizice.

Totuși, în perioada 1 ianuarie-31 martie 2024 aceste sancțiuni nu se vor aplica. Astfel, în cazul în care facturile nu se raportează în termenul de 5 zile lucrătoare de la emitere, amenda nu se va aplica decât din data de 1 aprilie 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020