De mare interes în ultima perioadă au fost condițiile și modificările pentru  plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. De aceea venim în ajutorul dumneavoastră cu anumite clarificări.

Legea 357 din 13 decembrie 2022 a aprobat OUG 119/2022 pentru completarea și modificarea OUG 27/2022. Prin aceasta au fost modificate regulile de plafonare a tarifelor reduse la gaze și electricitate care sunt aplicabile atât clienților casnici, cât și noncasnici.

Perioada de aplicare a schemei tarifelor reduse a fost prelungită până în 2025, fiind de asemenea stabilit un preț plafonat pentru marii consumatori, precum și extinsă plaja clienților casnici care beneficiază de cel mai mic preț plafonat la energie electrică.
Astfel, în ceea ce privește clienții casnici, cel mai mic preț plafonat de 0,68 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 este aplicabil în mai multe ipoteze, anume:

  • clienților cu un consum lunar cuprins între 0-100/kWh;
  • clienților care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere;
  • clienților care au în întreținere minim 3 copii de până la 18 ani, respectiv 26 dacă urmează o formă de învățământ, fiind necesară completarea unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere;
  • clienților familii monoparentale care au în întreținere minim un copil de până la 18 ani, respectiv 26 dacă urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și declarații pe proprie răspundere.

Pentru clienții casnici al căror consum este între 100,01 și 255 kWh în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 prețul plafonat va rămâne 0,80 lei/kWh. Pentru consumul ce depășește 255 kWh consumul se va factura la prețul de 1,3 lei/kWh.

În ceea ce privește clienții noncasnici, sunt necesare anumite precizări. Întreprinderile mici și mijlocii, operatorii de servicii de utilități publice și cei regionali, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, autorităţile şi instituţiile publice locale și institutele naționale de cercetare-dezvoltare beneficiază de un preț plafonat de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, care se aplică pentru 85% din consumul lunar. Diferența de 15% se facturează la 1,3 lei/kWh.
Spitalele, atât cele publice, cât și cele private, beneficiază de un preț plafonat de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, aplicabil pentru întreg consumul.
Prețurile plafonate pentru gaze naturale rămân neschimbate și se vor aplica pentru consumul realizat până în 31 martie 2025, anume maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici și maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus pentru clienții noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Nartea - 2020